De voordelen en nadelen van online cursussen

Heb jij er al eens over gedacht om een online cursus te gaan volgen? Er zijn eindeloze mogelijkheden wat betreft online cursussen. Daarom klinkt het voor veel mensen aantrekkelijk om een online cursus te gaan volgen om zo nieuwe kennis op te doen. Een online cursus is een reeks met lessen die je via je laptop, tablet of telefoon volgt. Het volgen van online cursussen heeft verschillende voordelen en nadelen. Hieronder worden alle voor- en nadelen van online cursussen besproken.

Voordelen nadelen online cursus

De voordelen van online cursussen

Eerst zullen in dit artikel de voordelen van online cursussen besproken worden. Online cursussen brengen namelijk enorm veel voordelen met zich mee. Hieronder worden deze voordelen een voor een uitgebreid toegelicht.

Je kunt de cursus in je eigen tijd volgen

Een heel belangrijk voordeel van het volgen van online cursussen is dat je de cursus vaak compleet in je eigen tijd kunt volgen. Veel online cursussen werken namelijk met vooraf opgenomen video’s die je gewoon in je eigen tijd kunt kijken. Zo plan je het volgen van de cursus eenvoudig in rond je werk of studie. In de gevallen dat er wel live bijeenkomsten zijn, kun je vaak zelf kiezen of je deze wel of niet bijwoont. Omdat alles in vrijwel alle gevallen online gaat, worden deze live bijeenkomsten ook gewoon opgenomen en kun je deze vaak achteraf nog terugkijken. Ook bijvoorbeeld het lezen van informatie uit lesboeken en het maken van opdrachten kan gewoon gedaan worden wanneer je zelf tijd hebt. 

Je bent dus heel erg flexibel met een online cursus. Je kunt je eigen tijd indelen en er zo lang over doen als je wilt. Of je kunt de cursus juist supersnel afronden als je eens een weekje niets te doen hebt. Op deze manier heeft iedereen dus tijd om eens een online cursus te volgen.

Je hoeft niet naar een locatie ver weg te rijden

Wat een online cursus nog flexibeler maakt, is dat je het gewoon vanuit huis kunt volgen. Of bijvoorbeeld vanuit de trein als je aan het terugreizen bent vanuit je werk. Je hoeft dus niet naar een vaste locatie te komen waar je les krijgt in een klaslokaal. Je volgt de les gewoon vanaf een online apparaat. Hierdoor kun je zelfs als je een kwartiertje tijd over hebt op een dag, gewoon de cursus erbij pakken. Je bent geen tijd kwijt aan reistijd of iets dergelijks.

Het aanbod online cursussen is enorm

Er worden heel veel cursussen op universiteiten, hogescholen en erkende onderwijsinstellingen gegeven. Maar het aanbod cursussen dat online wordt gegeven, is zelfs nog veel hoger. De keuze is dus reuze. Zo zijn er heel veel financiële cursussen en veel cursussen over ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan cursussen over online geld verdienen, je spaargeld beleggen, je eigen onderneming opstarten en nog veel meer. Ook zijn er bijvoorbeeld creatieve cursussen waarin je leert portrettekenen of landschappen schilderen. Het aanbod is zo groot, dat het onmogelijk is om alle opties op te noemen. Voor alles wat je wil leren, is er wel een online cursus te bedenken. Kijk ook zeker eens door onze reviews van online cursussen om inspiratie op te doen.

Je kunt zo veel cursussen tegelijk volgen als je wilt

Omdat er zo veel online cursussen zijn die je kunt volgen, kun je er ook zo veel tegelijk volgen als je wilt. Misschien wil je wel leren beleggen en leren schilderen. Je kunt zo veel cursussen aanschaffen als je wil en alles in je eigen tempo afronden. Soms lijkt het misschien beter om eerst een cursus af te ronden voor je een nieuwe begint, maar zolang de onderwerpen niet te erg in elkaars verlengde liggen, raak je ook niet in de war van de inhoud. Als je meerdere cursussen over beleggen wil volgen, is het wel handig om eerst een cursus af te ronden. Daarna weet je namelijk precies of je nog meer wil leren, en waarover dan precies. Op basis daarvan kun je weer een nieuwe cursus afronden.

Er is voor iedereen wel een geschikte online cursus

Omdat het aanbod cursussen zo enorm groot is, zit er voor iedereen wel een geschikte cursus bij. Dit gaat niet alleen om de onderwerpen van de online cursussen, maar ook om de verdere kenmerken.

  • Een cursus kan zo lang of kort zijn als je zelf wilt. Zo zijn er heel veel cursussen waar je maar enkele uren mee bezig zult zijn, maar er zijn ook talloze cursussen waar je misschien wel maanden of jaren mee bezig bent. En natuurlijk ook alles hier tussenin is mogelijk.
  • Zo zijn er ook cursussen op alle mogelijke niveaus: van makkelijk tot moeilijk. Zo kun je als beginner allerlei zaken leren over bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld over beleggen of over het designen van flyers. Maar ook als je al gevorderd bent in een bepaald onderwerp, kun je zeker nog geschikte en verdiepende cursussen vinden.
  • Iedere cursus heeft een andere insteek. Sommige cursussen zijn persoonlijk gericht, en andere cursussen meer zakelijk. Cursussen met een persoonlijke insteek zijn meer gericht op het bevorderen van persoonlijke kwaliteiten. Zo kun je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen krijgen, creatiever leren denken of leren mediteren. Als je een zakelijke cursus volgt, is dit met het doel om dit voor je werk of eigen bedrijf in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een marketingcursus of een cursus over boekhouden.

De nadelen van online cursussen

Naast alle voordelen die online cursussen hebben, kunnen er ook wat nadelen aan kleven. Deze nadelen worden hieronder één voor één besproken. Gelukkig is er voor alle nadelen van online cursussen ook wel een oplossing te bedenken, dus die worden er ook zeker bij vermeld. Zo kun jij zeker een goede afweging maken.

Je krijgt vaak weinig persoonlijke aandacht

Veel online cursussen werken met vooraf opgenomen video’s. Hierdoor heb je geen live lessen. Dit betekent ook dat je geen of weinig persoonlijke aandacht van de leraren of trainers krijgt. Dit kan soms best jammer zijn, vooral als je wat extra uitleg wilt hebben of om te leren van andermans vragen.

Oplossing voor dit nadeel: Gelukkig bieden veel cursussen wel enkele live momenten aan. Zo zijn er soms live Q&A’s waarin je al je vragen kunt stellen. Of je kunt wat extra betalen en deelnemen aan 1-op-1 coaching. Hierdoor leer je de stof ook veel sneller.

Je krijgt niet direct antwoord als je een vraag hebt

Tijdens het bekijken van de video’s of tijdens het lezen van het lesmateriaal, komen er misschien wel vragen in je op. Omdat de lessen echter niet live zijn, kun je deze niet meteen stellen. Hierdoor kan je vastlopen in de cursus, vooral als de vragen erg belangrijk zijn. Dit zou natuurlijk supervervelend.

Oplossing voor dit nadeel: Veel cursussen bieden een online community aan, bijvoorbeeld via een forum of via een Facebookgroep. Hier krijg je vaak automatisch toegang tot als je de cursus hebt aangeschaft. In zo’n community kun je al je vragen stellen. Vaak zitten niet alleen je medecursisten hierin, maar ook de leraren. Het idee is dat iedereen elkaar weer vooruit helpt via zo’n platform. Ideaal dus. Bovendien bieden veel cursussen ook live Q&A’s aan.

Je ontmoet geen of amper medecursisten

Een online cursus kan soms best eenzaam zijn. Omdat je alles in je eigen tijd en in je eigen huis doet, ontmoet je eigenlijk geen medecursisten. Misschien ken je zelfs wel niemand die een soortgelijke cursus als jij doet. Terwijl het juist soms hartstikke fijn kan zijn om even te sparren of te praten over het onderwerp. Of om zelfs je successen te bespreken.

Oplossing voor dit nadeel: Ook hiervoor is de online community weer ideaal. Als je gelijkgestemden zoekt, kun je die hier ontmoeten. Hierdoor bouw je meteen een netwerk op en kun je eventueel ook een oproepje plaatsen om mensen uit je omgeving te ontmoeten.

Het kan lastig zijn om motivatie op te brengen

Een online cursus is geen verplichting en er is dus geen noodzaak om er tijd voor vrij te maken. Daarnaast kun je er zo lang over doen als je wilt. Daarom kan het soms lastig zijn om motivatie op te brengen om aan de slag te gaan. Bovendien doe je de cursus waarschijnlijk naast je baan of studie en ben je dus sowieso al druk met andere dingen.

Oplossing voor dit nadeel: Spreek deadlines met jezelf af. Door deadlines met jezelf af te spreken, zorg je er niet alleen voor dat er in je hoofd wel een noodzaak is om het af te maken, maar zorg je ook voor een betere planning. Als je in je agenda standaard elke week een paar uur inplant om aan de cursus te werken, dan houd je je daar ook sneller aan. Je kunt namelijk niets anders inplannen, want dit staat gewoon in je agenda.

Je kunt overweldigd raken door het enorme aanbod

Zoals al eerder vermeld, is er een enorm aanbod online cursussen. Je kunt hier zelfs een beetje overweldigd door raken. Want welke cursus moet je nou kiezen? En welke cursus heeft nou precies het aanbod dat jij zoekt? Je ziet door de bomen het bos niet meer.

Oplossing voor dit nadeel: Sowieso is het bij vrijwel alle online cursussen mogelijk om binnen een bepaald aantal dagen je geld nog terug te kunnen krijgen. Hierdoor kun je eerst proberen of het iets voor je is. Verder is het enorm aan te raden om eerst reviews van online cursussen te lezen voordat je tot aanschaf overgaat. Bij Online Cursus Review geven wij reviews over de beste online cursussen.