Wat is een online cursus?

Bij Online Cursus Review reviewen wij tientallen online cursussen. Hierdoor kun jij een weloverwogen keuze maken voor een online cursus die bij jou past. De meningen van onze experts worden altijd uitgebreid weergegeven. Hierdoor kun jij zowel de voordelen als de nadelen tegen elkaar afwegen. 

In deze blog besteden wij aandacht aan wat een online cursus nu eigenlijk is. Zo leer jij al voordat je onze reviews bekijkt wat je precies aanspreekt in een online cursus en naar wat voor online cursus jij op zoek bent. Dat maakt je zoektocht naar een online cursus wel zo makkelijk!

Online cursus betekenis

Wat is een online cursus precies? Volgens de Van Dale is een cursus ‘een reeks van lessen’. Dit betekent dus dat wanneer je een cursus gaat volgen, dat je meerdere lessen volgt die over hetzelfde onderwerp gaan. Aan het eind van de cursus heb je dan in meerdere lessen iets geleerd over dit onderwerp. Omdat het in dit geval specifiek gaat om een online cursus, betekent dit dat je de reeks van lessen online volgt.

Een online cursus kan dus zo lang of kort zijn als de maker het wil. Er zijn online cursussen die uit bijvoorbeeld drie lessen bestaan die allemaal een uur duren. Maar er zijn ook online cursussen die uit honderden lessen bestaan of misschien zelfs wel een aantal jaren duren. Alles is dus mogelijk. Er bestaan dus zeker ook cursussen die voor jou de ideale lengte hebben.

Wat is een online cursus?

Verschil online cursus en real life cursus

Het verschil tussen een online cursus en een real life cursus spreekt misschien voor zich. Maar het is wel goed om je te beseffen wat de voordelen van online en real-life zijn, zodat je deze tegen elkaar af kunt wegen.

Een online cursus is zoals al eerder vermeld een reeks van lessen die online gevolgd kan worden. Dit betekent dat al het studiemateriaal online gegeven zal worden. Een groot voordeel hiervan is dat je de cursus vaak volledig in je eigen tijd kunt doen en dat je er geen vaste momenten voor vrij hoeft te houden. Soms kunnen er wel vaste momenten zijn, maar de meeste online cursussen maken gebruik van vooraf opgenomen video’s om de lessen te geven. Een nadeel van online cursussen is vaak wel dat je wat minder persoonlijke aandacht krijgt. Ook kijkt er niemand mee of wat je doet wel goed gaat.

Een real life cursus heeft als voordeel dat je wel veel persoonlijke aandacht krijgt en dat iemand je vragen kan beantwoorden. Daarentegen kun je het niet in je eigen tijd volgen, maar is het vaak op vaste momenten. Dit maakt dat real life cursussen veel lastiger te combineren zijn met je werk en studie.

Omdat sommige cursussen de voordelen van zowel online en hybride cursussen willen combineren, zijn er tegenwoordig ook veel hybride cursussen te volgen. Dit zijn cursussen die je voor de helft thuis in je eigen tijd volgt, maar waarbij ook enkele lesdagen op locatie zijn.

Soorten online cursussen

Je kunt online cursussen volgen over zo ongeveer alles wat je maar kunt bedenken. Wel zijn er bepaalde onderwerpen veel populairder dan andere onderwerpen. Hieronder bespreken we vier soorten online cursussen die veel mensen volgen.

  • Financiële cursussen: Vrijwel de meest gevolgde online cursussen, zijn cursussen met een financiële insteek. Deze gaan in de meeste gevallen over beleggen, investeren of crypto. Financiële cursussen heb je in alle soorten en maten. Zo heb je basiscursussen, maar ook verdiepende cursussen voor gevorderden. Sommige cursussen zijn specifiek gericht op vrouwen en andere cursussen gaan bijvoorbeeld heel diep in op een vorm van beleggen, zoals vastgoedbeleggen. Er is voor iedereen dus wel wat wils. Als jij dus op zoek bent naar een cursus waarin je meer leert over beleggen en investeren met geld of crypto, dan zijn er genoeg online cursussen waar je uit kunt kiezen.
  • Cursussen over ondernemen: Cursussen over ondernemen kunnen over allerlei onderwerpen binnen ondernemen gaan. Denk bijvoorbeeld aan content managen op social media, geld verdienen op het internet, leren om zelf je boekhouding te doen of het starten van je eigen bedrijf. Hierbij heeft iedere cursus, net als bij de financiële cursussen, ook zijn eigen insteek. Sommige cursussen zijn specifiek gericht op fulltime ondernemers, andere cursussen zijn gericht op mensen die naast hun baan of studie wat bij willen verdienen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wil jij je eigen bedrijf of side hustle beginnen en heb je ergens hulp bij nodig? Dan kun jij dus zeker uit de voeten met een van de cursussen over ondernemen.
  • Creatieve cursussen: Andere cursussen die erg populair zijn, zijn de cursussen waarin je creatief bezig gaat zijn. Er zijn duizenden cursussen te vinden waarin jij leert je creativiteit te uiten. Denk bijvoorbeeld aan een cursus flyers ontwerpen, een cursus portrettekenen of een cursus landschappen schilderen. Er zijn online zo veel creatievelingen die hun kennis delen, dat jij alle keuze hebt om te leren wat je wilt.
  • Persoonlijke cursussen: De laatste soort cursus die veel mensen volgen, is een cursus waarin je je persoonlijkheid leert kennen of gaat ontplooien. Denk bijvoorbeeld aan een meditatiecursus, een cursus positief denken of een cursus waarin je leert om te gaan met negatieve gedachtes. In zo’n persoonlijke cursus leer je jezelf vaak goed kennen, maar leer je jezelf ook nieuwe gewoontes aan waardoor je leven nog beter of leuker wordt. Niet alleen als je niet lekker in je vel zit, maar ook als je meer over jezelf wil leren, is zo’n persoonlijke cursus zeker aan te raden.

Verschillende lesmethodes

In zo’n online cursus zijn er verschillende lesmethodes die de trainers of leraren gebruiken. Iedere cursus bevat een of meerdere van deze lesmethodes. Het is dus een goed idee om voor jezelf te bepalen welke lesmethodes jou aanspreken. Dan kun je een online cursus kiezen die gebruikmaakt van een van deze lesmethodes.

Vooraf opgenomen video’s

In de meeste gevallen wordt er bij online cursussen gebruikgemaakt van vooraf opgenomen video’s. Dit zijn video’s waarin een les wordt gegeven. Deze les bevat uitleg over een bepaald onderwerp. Soms zie je tijdens de les alleen iemands gezicht in beeld, maar soms zie je bijvoorbeeld powerpoints of voorbeelden in beeld. Dit kan je nog beter helpen om het onderwerp te begrijpen. Vooraf opgenomen video’s kunnen alleen uitleg bevatten, maar soms worden hier ook oefenopdrachten of casussen in gegeven worden. In dat geval kun je de video op pauze zetten, de opdracht maken en dan wordt er daarna weer uitleg gegeven.

Soms kunnen de vooraf opgenomen video’s best snel gaan, maar het voordeel van dat ze niet live zijn, is dat je ze zo vaak kunt terugkijken tot je de lesstof volledig in de vingers hebt. Als je aan de andere kant juist vindt dat iemand te langzaam praat, de video ook gewoon versnellen.

Lesboeken (met of zonder opdrachten)

Het kan ook zijn dat je bij de start van je cursus een lesboek krijgt met alle informatie erin die je nodig hebt. Dit kan een toevoeging zijn op de vooraf opgenomen video’s, zodat je alles nog eens kunt teruglezen. Ook kan het lesboek op zichzelf staan, zonder dat er uitlegvideo’s bij komen. In dat geval wordt het vaak wel gecombineerd met een van de onderstaande lesmethodes, zodat je daar om uitleg kunt vragen. Het kan ook zijn dat je een lesboek met opdrachten krijgt, zodat je daar zelf kunt oefenen met het lesmateriaal.

Live Q&A’s

Live Q&A’s zijn een waardevolle aanvulling op vooraf opgenomen video’s en lesboeken. Dit is het geval omdat je hier al je vragen kunt stellen aan de trainer of leraar en zo antwoord krijgt op al je vragen. Zo krijg je een waardevolle verdieping op het cursusmateriaal. Ook omdat je tijdens een live Q&A vragen van andere cursisten hoort, leer je nog veel meer. Misschien denken zij er namelijk wel heel anders over na, waardoor je er weer nieuwe dingen van opsteekt.

Online lesdagen

Bij online cursussen hoeft het niet altijd zo te zijn dat je je eigen tijd kan indelen. In sommige gevallen kies je wel bewust voor vaste momenten dat de cursus gegeven wordt. Het voordeel hiervan is dat je wel de persoonlijke aandacht krijgt die je bij een real life cursus ook krijgt. Ook kun je al je vragen stellen. Vaak kun je zelf het startmoment kiezen van de cursus en weet je de data dus ook al van tevoren. Op die manier kun je alsnog gewoon cursusdata kiezen die goed in jouw planning passen. Daarbij is het een voordeel dat je de cursus gewoon thuis kunt volgen en niet per se naar een locatie hoeft te reizen die misschien wel heel ver weg is.

1-op-1 coaching

Bij sommige online cursussen wordt er ook 1-op-1 coaching aangeboden. Hierbij ga jij samen met een trainer nog dieper in op de stof die je leert in de cursus. Dit kan je vooruitgang enorm bevorderen, omdat de trainer precies jouw wensen en behoeftes kan vervullen. Jij kunt aangeven waar je problemen mee hebt of wat je nog lastig vindt en daar kan tijdens de 1-op-1 coaching aandacht aan besteed worden. Natuurlijk hangt hier vaak wel een prijskaartje aan.

Toegang tot een online community

Veel online cursussen bieden tegenwoordig ook een online community aan. Dit is een soort forum waar alle cursisten en trainers toegang tot hebben. Dit betekent dat je al je vragen kunt stellen, je successen kan delen en vaak van nog meer voordelen kunt profiteren. In dit soort communities uploaden trainers vaak enorm veel extra cursusmateriaal, waar jij weer van kunt leren. Ook kun je gelijkgestemden ontmoeten met wie je samen de uitdaging van de cursus aan kunt gaan.