De beleggingscursus van spaarvarkens.be

De beleggingscursus van spaarvarkens.be

Ben jij op zoek naar een beleggingscursus die jou voorziet van voldoende kennis om zelf aan de slag te gaan met beleggen? Bij deze beleggingscursus van Spaarvarkens.be krijg je in tien lessen en tien vervolglessen handvatten aangeboden om zelf aan de slag te gaan. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de beleggingscursus van Spaarvarkens.be.

Over Spaarvarkens.be

Spaarvarkens.be is een website waarop elf financieel experts hun kennis delen over beleggen en financiële markten. In totaal schreven zij al meer dan honderd artikelen hierover om beleggen voor jou begrijpelijk te maken. Drie van de elf financieel experts zijn tevens de docenten van de beleggingscursus van Spaarvarkens.be. Het gaat hier om Prof. Pascal Paepen, Jan Reyns en Stefan Willems. Niet alleen op Spaarvarkens.be delen zij hun kennis, maar ook in hun dagelijkse werk zijn ze met financiën bezig. Bijvoorbeeld door les te geven op de universiteit, door te schrijven voor financiële dagbladen en door informatie te verschaffen aan collega-beleggers van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB).

Belangrijke gegevens

(Geschatte) aantal deelnemers: In de eerste week van de eerste lichting waren zo’n 120 aanmeldingen. Verder is het onduidelijk hoeveel mensen zich nog meer aangemeld hebben.

Prijs cursus: 149 euro

Kortingsmogelijkheden: Als je nog geen klant bent van de SaxoBank, maar dit tijdens de cursus wel wordt, dan krijg je 100 euro transactietegoed. 

Geschikt voor / voor wie: Voor iedereen met een smartphone of laptop met internetverbinding. Je hebt geen voorkennis nodig. Door de algemene informatie over beleggen en de markt is het ook geschikt voor echte beginners. Als gevorderde kun je hieronder het beste kijken in hoeverre de cursus meerwaarde biedt bovenop alles wat je al weet.

Wat leer je in de cursus?

Overzicht modulen:

Les 1: Algemene introductie in de wereld van sparen en beleggen.

Les 2: Aandelen zijn het echte goud voor beleggers.

Les 3: Wat is geld?

Les 4: Meest gemaakte fouten.

Les 5: Markten en beurzen

Les 6: Fundamentele analyse en een beetje technische analyse

Les 7: Hoe kom je als belegger aan de juiste informatie?

Les 8: Beleggingsfondsen en ETF’s (trackers)

Les 9: Afgeleide producten: opties en turbo’s

Les 10: Brokerplatform: hoe kopen & verkopen?

Samenvatting belangrijkste leerdoelen:

In deze cursus wordt onafhankelijke en correcte informatie gedeeld die soms op een persoonlijke manier verteld wordt. In de tien lessen komen verschillende onderdelen aan bod. Als eerste word je ingeleid in de wereld van sparen, beleggen en geld en leer je waarom beleggen verdienstelijk is en welke veelgemaakte fouten je moet voorkomen.

Van de overige lessen krijg je inzicht in verschillende markten en beurzen waarop je kan beleggen. Hierbij komen niet alleen de voordelen en gevaren aan bod, maar ook vooral op welke manier je inzicht kan krijgen in de juiste informatie om jouw keuze op te baseren

Het algehele doel is dus vooral om brede kennis op te doen over beleggen. Hierdoor krijg je geen persoonlijk advies, maar heb je wel een brede basis om je eigen keuze op te baseren.

Reviews cursus

Made In is een platform dat economisch nieuws deelt met hun lezers. Ook hebben zij een artikel geschreven over dat Spaarvarkens een online beleggingscursus lanceert. Hierin wordt onder andere toegelicht waarom de cursus is opgericht en wat je leert. De cursus is ontstaan doordat ze merkten dat vanwege de coronacrisis meer mensen gingen beleggen, maar niet goed wisten hoe het werkten. De beleggingscursus speelt in op vragen van het grote publiek en de cursus is geen advies over wat je met je beleggingen zou moeten doen. In een week tijd had de cursus al 120 aanmeldingen, dus dat de vraag naar kennis er is, is hiermee wel bevestigd.

Voordelen & Nadelen

Deze cursus heeft verschillende voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel van deze cursus is dat je een brede basis leert van beleggen. Je leert over de algemene dingen die je moet weten voordat je begint aan beleggen, hoe je rendement behaalt, maar ook wat de gevaren zijn. Hierdoor is het echt een opleiding waar je profijt van hebt en iets van leert. Daarnaast is het fijn dat je de lessen live kunt volgen, maar dat ze ook worden opgenomen en dat je ze tot 2 maanden erna terug kan kijken.

Naast de 10 ‘live’ lessen, kun je ook nog 10x vragen stellen in een extra sessie. Hierdoor kun je de theorie eerst op je in laten werken, en hoef je daarna pas vragen te stellen. Daarnaast is het een groot voordeel dat de docenten al veel ervaring hebben in de beleggingswereld: ze zijn wat ouder en in het dagelijks leven ook in hun werk ermee bezig.

Als je op zoek bent naar een cursus waarin je persoonlijk geholpen wordt met het maken van keuzes over beleggen, dan zit je niet helemaal goed bij deze cursus. Hier leer je echt meer de theorie, die ook niet wordt toegepast op jou persoonlijk. Daarnaast kun je de cursus misschien ook beter overslaan als je wel al veel voorkennis hebt, want bij deze cursus wordt echt bij het begin van beleggen gestart. Bovendien is de cursus behoorlijk breed, wat ook een nadeel zou kunnen zijn. Je gaat niet op een aspect van beleggen heel diep in, waardoor je kennis wellicht vrij algemeen blijft. 

Alternatieven

Wanneer je naar de winkel van Spaarvarkens.be gaat, zie je niet alleen de beleggingscursus staan. Je ziet ook een heuse ‘beleggingsclub’ waar je lid van kunt worden. Als slogan hebben ze ‘beleggen doe je niet alleen’. Bij deze club vind je dus andere leden van wie je veel kunt leren over het beleggen. Zo kunnen jullie samen wijzer worden en elkaar helpen. 

Daarnaast biedt Spaarvarkens.be ook nog een verdiepende masterclass aan, namelijk ‘De basis van de balans’. Wat houdt dit precies in? In deze masterclass leer je te ontcijferen of een onderneming gezond is. Dit is natuurlijk belangrijk om te weten wanneer je gaat beleggen, want op deze manier weet je of je beleggingsrendement of juist verlies gaat opleveren.

Een alternatieve cursus van een andere aanbieder die vergelijkbaar is, is de Online cursus beleggen van thehappyinvestors.nl. Beide cursussen zijn verdiepend en bieden de mogelijkheid om vragen te stellen om zo nog meer te leren. Ook bieden beide cursussen veel lesmateriaal en zijn de reviews erg positief. Het enige nadeel van deze alternatieve cursus is dat het vrij prijzig is en dat de maker van de cursus geen financiële achtergrond heeft. Een voordeel daarentegen is dat je gebruik kunt maken van 1-op-1 coaching.

Conclusie & gedachten

Over het algemeen is dit een goede cursus voor mensen die nog niet veel afweten van beleggen. De echte basis wordt besproken en je krijgt inzicht in hoe de markt werkt. Zo maak je een verantwoord begin met beleggen. Je leert onder andere over de rendementen en risico’s van de meest gebruikte beleggingsvormen. Hierbij leer je zelf een oordeel vormen en een keuze maken van waarin jij wilt beleggen. Als je op zoek bent naar persoonlijk beleggingsadvies, dan is deze cursus niets voor jou.

De cursus is dus zeker de moeite waard als je echt iets wil leren. Met tien uur aan live lessen en nog tien extra vragenuurtjes achteraf, kun je altijd je vragen stellen en nog weer extra bijleren. In verhouding voor deze tien uur (+extra uren voor vragen) en met de in totaal maar liefst 73 jaar aan beleggingservaring van de drie docenten, is de prijs van 149 euro in totaal natuurlijk heel laag. Daarnaast kan je nog 100 euro transactietegoed krijgen als je klant wordt bij de SaxoBank, waardoor de cursus echt heel goedkoop wordt. De vraag is echter wel waarom juist deze bank wordt aangeraden.

Spaarvarkens.be biedt geen alternatieve cursussen aan, maar wel een beleggingsclub, waarin je samen met andere leden de wereld van beleggen gaat ontdekken. Bovendien bieden ze een verdiepende masterclass aan waarin je meer leert over het ontcijferen van de jaarrekening van het bedrijf, zodat je weet of beleggen wel of niet zinvol is.

Heb jij ervaring met de beleggingscursus? Laat hieronder weten hoe jij de cursus ervaren hebt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *